« Terug naar het overzicht

Rapprt EU Commissie: ‘Aanpak hypotheekrenteaftrek goed voor economie’

Geplaatst op: 10 april 2013

De Nederlandse economie is uit balans, maar de situatie is niet excessief. Dat concludeert de Europese Commissie in een woensdag uitgebrachte analyse.

Brussel blijft zich wel zorgen maken over de Nederlandse huizenmarkt. De commissie maakt er dan ook geen geheim van dat zij er voorstander van is om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken. De maatregelen die het kabinet wil nemen zijn “een goede stap”. “Alle initiatieven die de fiscale stimulans voor het aangaan van een schuld wegnemen en/of het aflossen van hypothecaire leningen stimuleren, zijn gerechtvaardigd”, zo luidt het in de analyse van de Nederlandse economie.

Door de hypotheekrenteaftrek hebben veel Nederlanders zich in verhouding tot hun inkomen relatief diep in de schulden gestoken. In eerste instantie stuwde dit de huizenprijzen, maar door de crisis zijn deze fors gedaald. Huiseigenaren zien de waarde van hun woning afnemen, maar de hypotheek niet.

Kwetsbaar

Een kwetsbare situatie, aldus Brussel, ook al hebben veel huishoudens veel spaargeld. Onlangs door de regering aangekondigde maatregelen om de huizenmarkt aan te pakken “zijn een stap in de goede richting, maar moeten nader beoordeeld worden”, aldus de commissie. Maatregelen zouden stap voor stap moeten worden ingevoerd, zodat zowel huishoudens als banken kunnen wennen.

Eurocommissaris Olli Rehn geeft het kabinet mee dat de maatregelen “goed getimed” en “uitgebreid” moeten zijn. Om de huizenmarkt vlot te trekken moet bijvoorbeeld ook de vrije huursector gezonder en groter worden. Op 29 mei volgt een uitgebreider oordeel.

Brussel nam 13 landen onder de loep en keek naar zogeheten macro-economische onevenwichtigheden. Zo zijn het concurrentievermogen, de schuldpositie en de wisselwerking met de financi├źle sector onderzocht.

Nederland moet de analyse meenemen in het nationaal hervormings- en bezuinigingsplan dat eind april naar Brussel moet worden gestuurd.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu