« Terug naar het overzicht

Principe-akkoord over woningmarkt

Geplaatst op: 13 februari 2013

Er is een principe-akkoord over de woningmarkt. Dat heeft minister Stef Blok voor Wonen dinsdagavond bekend gemaakt.

Het pakket maatregelen moet een impuls geven aan de bouwsector en voor doorstroming op de woningmarkt zorgen. Er komen strengere hypotheekregels en de heffing voor woningcorporaties wordt afgezwakt.

De betrokken fracties, de regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, bespreken het akkoord woensdag. Er zou afgesproken zijn om 1 miljard euro te investeren tot 2017.

Hypotheek

Zo wordt de maximale huurverhoging verlaagd van 9 naar 6,5 procent, daardoor hoeven woningcorporaties minder af te dragen aan de staat. De heffing wordt teruggebracht van 2 miljard euro naar 1,75 miljard.

De hypotheekregels worden versoepeld door de totale aflosperiode met 5 jaar te verlengen tot 35 jaar. Ook hoeven huizenkopers maar de helft van hun hypotheek af te lossen, eerst was dat nog de gehele schuld. Daardoor kan er wel minder hypotheekrente worden afgetrokken.

Verder gaat het btw-tarief voor verbouwingen van 21 naar 6 procent. Verder komt er 50 miljoen euro voor een speciaal startersfonds

Betalen

Het is nog niet duidelijk hoeveel geld de concessies van Blok kosten, en hoe het kabinet dat denkt te gaan betalen. Blok (VVD) zei na afloop van het overleg dat hij ‘erg tevreden’ is.

Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) waren ook aanwezig. Volgens Rutte zijn de kosten van de aanpassingen van de plannen beperkt. Blok zei dat de besprekingen het hele kabinet raakten en dat Rutte er daarom bij was.

Dat er nu een overeenkomst is, is volgens de minister een ‘goede zaak’. Het is ‘heel goed’ en in het belang van de economie dat er nu een akkoord is, vindt Blok.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu