« Terug naar het overzicht

Plasterk moet ozb aan banden leggen

Geplaatst op: 20 februari 2013

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken moet snel maatregelen nemen om de jaarlijkse stijging van de onroerende zaakbelasting aan banden te leggen. De huidige landelijke richtlijn prikkelt gemeenten te weinig tot matiging waardoor de ozb de laatste jaren in de helft van de gemeenten te hard is gestegen. Dat zegt Vereniging Eigen Huis.

De Telegraaf meldde vanochtend dat een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat gemeenten gestraft moeten worden als ze de ozb te veel verhogen.

„De vrijblijvende afspraak over de ozb-stijging tussen het Rijk en de gemeenten, de zogeheten macronorm, blijkt een tandeloze tijger”, zegt Eigen Huis. Van 2009 tot en met 2013 overschreed de helft van de Nederlandse gemeenten de maximumstijging van 15% voor de ozb, zo blijkt uit onderzoek van Eigen Huis.

In 68 gemeenten steeg de ozb zelfs meer dan 30%. „Twee keer zoveel als het afgesproken maximum”, constateert de belangenorganisatie. In Gemert-Bakel steeg de ozb in vijf jaar tijd zelfs met 170%. Dat komt neer op een stijging van 186 euro naar 502 euro. Ook de gemeente Heumen maakt het bont met een stijging van 94%. Gemiddeld liep de rekening voor een Heumense huizenbezitter op van 248 euro naar 482 euro.

De belangenorganisatie voor huizenbezitters vindt dat het Rijk ’dwingende grenzen’ moet opleggen aan gemeenten. Bovenmatige verhogingen moeten voortaan kunnen worden tegen gehouden, zegt Eigen Huis. Uitzonderingen moeten alleen mogelijk zijn als er sprake is van bijzondere omstandigheden.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu