« Terug naar het overzicht

Particuliere belegger geeft de pijp aan Maarten

Geplaatst op: 26 september 2012

Het aantal beleggende huishoudens is dit jaar drastisch gedaald met 28%. Het aantal ligt nu onder de 1 miljoen. Bijna 70% van de Nederlanders geeft aan het vertrouwen in beleggen te hebben verloren door de Europese schuldencrisis.  Dit blijkt uit de Retail Investor 2012, het jaarlijkse onderzoek van Millward Brown onder particuliere beleggers.

Tevens is een grote groep beleggers, circa 60%, wantrouwender geworden tegenover de rendementen die worden voorspeld . Men is kritisch en hecht dan ook meer dan ooit groot belang aan het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Het belang dat wordt gehecht aan de ratings voor kredietwaardigheid die worden afgegeven door instellingen als Moody’s of Standard & Poor is sterk afgenomen: nog maar 38% hecht hier belang aan.

De populariteit van beleggingsfondsen is ongewijzigd, ondanks de grote aandacht in de media afgelopen jaar voor de kosten van deze fondsen: ongeveer twee derde van de Nederlandse beleggers belegt in beleggingsfondsen en een kwart van alle beleggers belegt zelfs uitsluitend in beleggingsfondsen. Men blijft onbewegelijk zitten, niet gestoeld op enige kennis, maar bovenal ingegeven door wantrouwen en pessimisme. Blijkbaar is men wel uit aandelen en obligaties gestapt, maar niet uit de beleggingsfondsen; men hoopt hier de schade in de toekomst nog goed te kunnen maken. De hardcore beleggers zijn vaker aan boord gebleven en voelen zich zekerder, ook in onzekere tijden.

Online beleggen blijft groeien: inmiddels geeft 69% aan online te beleggen; dit was in 2011 nog 60%.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu