« Terug naar het overzicht

‘Overwaarde huis voor zorg of extra pensioen’

Geplaatst op: 15 mei 2013

Huizenbezitters moeten de overwaarde van hun huis kunnen gebruiken om het pensioeninkomen aan te vullen, extra zorg aan huis te regelen of andere grote uitgaven te kunnen financieren. Tot deze conclusie komt de Taskforce Verzilveren, een initiatief van maatschappelijke organisaties, financiële partijen en overheidsinstellingen in een rapport aan minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst.

De Taskforce onderzocht hoe de overwaarde in het eigen huis is te verzilveren als het inkomen of pensioen ontoereikend is. Het rapport ‘Eigen haard is zilver waard’ laat zien dat veel gepensioneerden extra financiële armslag goed kunnen gebruiken of hard nodig hebben, maar niet in staat zijn om de overwaarde van hun huis te gelde te maken.

Ondanks de crisis op de woningmarkt is de totale overwaarde van het woningbezit in Nederland nog ruim 500 miljard euro. De huidige gepensioneerden hebben daarvan zo’n 38 procent in bezit.

De gemiddelde overwaarde per huis van gepensioneerden is 257.000 euro. De potentie om te verzilveren is volgens het rapport dan ook volop aanwezig, maar nauwelijks te benutten omdat banken en andere geldverstrekkers er niet of nauwelijks in voorzien.

De Taskforce wijst erop dat in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk die mogelijkheid er wel is. Veelal via een zogeheten omkeerhypotheek of ‘verkoop-en-terughuur’-constructie. In beide gevallen krijgt de huiseigenaar een voorschot op de toekomstige verkoopopbrengst van zijn huis.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu