« Terug naar het overzicht

Overlijdensrisicoverzekering premie van Independer mogelijk discriminerend

Geplaatst op: 30 januari 2013

Verzekeraar Independer wordt verdacht van mogelijke discriminatie, omdat het bedrijf de premie voor een overlijdensrisico zou baseren op de postcode van de verzekerde. Minister Dijsselbloem van Financiën laat de kwestie onderzoeken. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door het College voor de Rechten van de Mens.

Independer.nl introduceerde november vorig jaar een overlijdensrisicoverzekering waarbij rekening wordt gehouden met de woonomgeving, omdat die van directe invloed is op de levensverwachting.

Dijsselbloem vindt het ”onwenselijk” als de verzekeringspremie uitsluitend wordt gebaseerd op de postcode, omdat het ingaat tegen het solidariteitsbeginsel. Hij heeft er geen problemen mee dat verzekeraars de risico’s via de postcode doorberekenen in de premie van bijvoorbeeld een inboebel- of autoverzekering. Maar bij een overlijdensrisicoverzekering ligt dat anders.

Of er sprake is discriminatie, gaat het College voor de Rechten van de Mens, het vroegere College voor gelijke behandeling, uitzoeken. Eventueel kunnen ook de rechter en het Europees Hof van Justitie er uitspraken over doen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu