« Terug naar het overzicht

Overbieden neemt snel af

Geplaatst op: 12 november 2022

Van alle biedingen op koopwoningen in de maand oktober is 32% boven de vraagprijs uitgebracht. Daarmee is het aantal biedingen boven de vraagprijs ten opzichte van vorige maand met 15% gedaald.

Minder biedingen

Niet alleen het aantal biedingen boven de vraagprijs slinken. Ook het aantal biedingen ten opzichte van 2021 is dalend. Uit analyse blijkt ook dat het ten opzichte van het eerste halfjaar langer duurt om een huis te verkopen. Over de eerste zes maanden duurde dat 36 dagen. Inmiddels is dat met 15 dagen opgelopen tot 51 dagen. Dat is overigens nog best snel. In de jaren 2019 en 2020 duurde het respectievelijk 83 en 78 dagen voordat een huis verkocht werd.

Aantal bezichtigingen omlaag

De daling van de bezichtigingscijfers vlakt wat af. Waar het kwartaalgemiddelde begin dit jaar nog boven de tien bezoekers lag, wordt een woning momenteel nog maar 6,5 keer bezichtigd. Gedurende juli tot en met september trok een huis gemiddeld ook 6,5 kijkers. Het kwartaalgemiddelde begin 2021 was bijna twee keer zo hoog: 11,6 keer. Een verschil van -44%.

Stabilisatie

Het lijkt er wel op dat kopers en verkopers steeds meer wennen aan een nieuwe werkelijkheid op de woningmarkt. Kopers en verkopers laten de gekte een beetje achter zich, zo lijkt het.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu