« Terug naar het overzicht

Nieuwe records op de woningmarkt

Geplaatst op: 4 juli 2019

Nieuwe records op woningmarkt

Het tweede kwartaal noteerde op een aantal vlakken records. Zo is de gemiddelde prijs voor een koopwoning nog nooit zo hoog geweest en is de hypotheekrente historisch laag en is het aantal hypotheekaanvragen momenteel extreem hoog.

Van een zomer dip is momenteel geen sprake.

De gemiddelde prijs voor een koopwoning bedroeg in mei ruim 303.000 euro (CBS / Kadaster). Daarmee was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau van augustus 2008. Verder bereikte de hypotheekrente eind juni een historisch laagterecord.

Het hoge aantal hypotheekaanvragen is opvallend omdat het aantal woningverkopen terugloopt. Volgens het CBS / Kadaster zijn in de eerste vijf maanden van dit jaar in totaal circa 84.000 woningen verkocht. Dat zijn er 2,5% minder dan in dezelfde periode van 2018. Een toename in aanvragen komt van consumenten die hun hypotheek willen oversluiten of willen verhogen, in verband met bijvoorbeeld een verbouwing.

De Hypotheekfabriek verklaart het groot aantal hypotheekaanvragen ook door onze extreem lage advies- en bemiddelingsvergoeding en het gegeven dat consumenten eerder kiezen voor een onafhankelijk adviseur dan voor de huisbankier.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu