« Terug naar het overzicht

Nieuwbouwwoningen worden onbetaalbaar

Geplaatst op: 12 juli 2019

Volgens de NVM is het algemene beeld van de woningmarkt in het tweede kwartaal van 2019 heel positief. De afkoeling in prijsontwikkeling zet door, dus de prijzen stijgen wat minder hard. Een negatieve ontwikkeling is dat nieuwbouwwoningen steeds duurder worden.

Meer woningen te koop

Voor het eerst in acht kwartalen is het aantal verkochte bestaande koopwoningen hoger uitgekomen dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het is goed nieuws dat er veel nieuw woningaanbod op de markt komt, zeker wanneer dat in regio’s gebeurt waar de krapte op de markt erg groot is. Steeds meer verkopers zien dat het nu een goed moment is om hun woning te koop te zetten.

Nieuwbouw blijft duur

De cijfers laten ook zien dat er minder nieuwbouwwoningen zijn verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.  De daling is het gevolg van de hoge prijs van nieuwbouwwoningen, waardoor kopers afhaken. De prijs voor een gemiddelde nieuwbouwwoning steeg namelijk in het tweede kwartaal naar 387 duizend euro; dat is een toename van 17% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde nieuwbouwwoning is al twee kwartalen op rij 80 duizend euro duurder dan een gemiddelde bestaande woning en dat is echt een probleem. De prijsstijging komt door de hoge grond-, personeel- en bouwkosten en daarbij ook de stapeling van ambitieuze beleidsmaatregelen zoals gasloos bouwen en lokale regels. Het stapelen van overheidsbeleid werkt prijsopdrijvend en daarmee averechts voor de woningmarkt.

© 2023 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu