« Terug naar het overzicht

Nibud: bijna iedereen levert dit jaar

Geplaatst op: 17 januari 2013

Alleen studenten met een bijbaan gaan er iets op vooruit, voor de rest heeft vrijwel iedereen dit jaar minder te besteden dan in 2012. Vooral gepensioneerden moeten flink inleveren. Hun koopkrachtdaling kan oplopen tot 7,7 procent, blijkt uit woensdag bekendgemaakte berekeningen van het Nibud, het Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting. Het is al het 4e jaar op rij dat de koopkracht daalt.

Alleenstaanden en aow’ers

Een alleenstaande die met vervroegd pensioen (25.000 euro bruto) is gegaan en dus nog geen aanspraak kan maken op aow, heeft per maand 112 euro minder in de portemonnee. Een aow-echtpaar met een gezamenlijk brutopensioen van 40.000 euro gaat er maandelijks 194 euro op achteruit. Zij merken dat de pensioenen worden gekort en dat de zorgtoeslag bij een hoger inkomen sneller wordt afgebouwd.

Werkende ouders en bijstandsgerechtigden

Ook werkende ouders met kinderen op de kinderopvang en bijstandsgerechtigden kunnen het zwaar krijgen, verwacht het Nibud. Dit komt door de verlaging van de kinderopvangtoeslagen en het netto bijstandsbedrag. De laatst genoemde groep zal weliswaar deels worden gecompenseerd door hogere toeslagen, maar omdat de afgelopen jaren al veel is ingeleverd, kan het lastig worden om nog verder te beknibbelen.

Oppassen met toeslagen en eigen risico

Het Nibud waarschuwt bij het bekendmaken van deze cijfers mensen met een groot vermogen die toeslagen ontvingen in 2012. Dit jaar zijn er nieuwe vermogenstoetsen waardoor u mogelijk uw recht op toeslag verliest.

De budgetvoorlichter raadt consumenten ook aan om geld opzij te leggen voor het verbruik van het eigen risico in de zorg. Zo hebben ze altijd geld achter de hand om die zorgkosten uit te betalen.

 

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu