« Terug naar het overzicht

Nek MKB in bankschroef

Geplaatst op: 20 maart 2013

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wijst erop dat het aantal afgewezen verzoeken om leningen voor het midden- en kleinbedrijf met 18 procentpunt is toegenomen. Kleine kredieten worden bijna niet meer verstrekt. Nijboer riep bankiers op het Nederlands MKB niet de nek om te draaien.

Nijboer wil dat het kabinet met de banken een zogenaamde krediettop belegt over de kredietverlening aan Nederlandse banken en aan mensen die een hypotheek willen. Zo’n top moet de haperende kredietverlening aan burgers en bedrijven weer lostrekken.

Ook starters op de woningmarkt hebben grote problemen een hypotheek te krijgen. De banken zeggen dat ze streng zijn omdat dat moet van de Autoriteit Financiële Markten, maar AFM zegt dat er ruimte is voor maatwerk, aldus Nijboer. “De patstelling moet doorbroken worden.” Fracties als de SP en GroenLinks stelden voor om de mogelijkheden van crowdfunding te vergroten. Het CDA pleit voor meer coöperatieve kredietunies. De SP vroeg minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën te kijken naar een speciale kredietbank die door de overheid zou moeten worden gerund.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu