« Terug naar het overzicht

NIBUD: MEERDERHEID CONSUMENTEN TEVREDEN OVER FINANCIEEL ADVISEUR

Geplaatst op: 28 augustus 2017

Meerderheid van de consumenten is tevreden over hun financieel adviseur

Twee derde van de mensen die zich laten bijstaan door een financieel adviseur zijn tevreden over de dienstverlening, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud.

Ook blijkt uit onderzoek dat voor 46% van de Nederlanders de kosten van het advies een drempel vormen om naar een financieel adviseur te gaan. Consumenten met een inkomen beneden modaal zeggen vaak zelf op zoek te gaan naar informatie om zo de kosten voor financieel advies te vermijden. Het Nibud pleit dan ook voor het toegankelijker maken van het financieel advies om te voorkomen dat consumenten onnodig dure producten aanschaffen.

ZINVOL ADVIES

Het Nibud stelt dat een adviseur zinvol is bij grote financiële beslissingen. Dit omdat regelgeving ervoor zorg dat de adviseur controleerbaar is. Uit het onderzoek blijkt dat van de mensen die wel van een financieel adviseur gebruik hebben gemaakt, twee derde over het algemeen heel tevreden is over de verleende diensten. In het algemeen worden de kosten voor financieel advies te laag ingeschat. De werkelijke kosten liggen echter nog veel hoger. Het bedrag dat een starter kwijt is aan financieel advies als hij een hypotheek wil afsluiten, ligt tussen de 1500 en 3000 euro. Gemiddeld schatten respondenten deze kosten op 980 euro.

Ruim een derde van de respondenten heeft weinig vertrouwen in financieel adviseurs. Volgens de ondervraagden is het voor hen niet duidelijk of de financieel adviseur in hun belang of in het belang van de verzekeraar handelt. Ook verlangen zij meer transparantie over de werkzaamheden van een adviseur en het effect dat zijn advies heeft.

VERLAGEN VAN DE KOSTEN

Het Nibud vindt dat uit het rapport duidelijk blijkt dat financieel adviseurs het vertrouwen van de consument terug kunnen winnen, onder meer door in te zetten op het verlagen van de kosten, het productaanbod te vergroten en transparant te zijn over de taken die zij vervullen.

WERK AAN DE WINKEL

Nog altijd wordt vaak de nadruk gelegd op de kosten van onafhankelijk financieel advies en niet of minder op de waarde van financieel advies. Blijkbaar weet de financiële adviesmarkt anno 2017 nog altijd onvoldoende duidelijk te maken wat de toegevoegde waarde nu werkelijk is van persoonlijk en onafhankelijk advies.

De Hypotheekfabriek legt als één van de weinige financieel adviseurs wel degelijk de nadruk op de kosten van financieel advies. De prijs is voor consumenten die ons benaderen voor hypotheekadvies, naast de goede reviews de belangrijkste reden. Het kennis-en opleidingsniveau speelt tevens een belangrijke rol.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu