« Terug naar het overzicht

Meer lenen door Energielabel

Geplaatst op: 5 november 2022

Het kabinet is van plan om vanaf 2024 bij de vaststelling van de maximale hypotheek meer rekening te houden met het uiteenlopende energieverbruik van woningen. Bij de aankoop van een woning met een laag energieverbruik of bij het nemen van energiebesparende maatregelen, kan de consument verantwoord een hogere hypotheek aangaan. De maandelijkse energielasten zullen voor deze consument namelijk relatief lager zijn. Het Nibud adviseert om bij de uitwerking goed te kijken naar enkele punten rondom het gebruik van het energielabel. De ministeries van BZK en Financiën zullen deze punten samen met de sector uitwerken.

Energielabel steeds belangrijker

De meeste huishoudens kunnen volgend jaar verantwoord iets meer lenen voor een woning. Dit komt vooral door de verwachte loonstijgingen en de koopkrachtmaatregelen van het kabinet. Het is belangrijk dat mensen een huis kunnen kopen dat zoveel mogelijk past bij hun wensen en persoonlijke situatie. Tegelijkertijd moeten huishoudens voldoende geld overhouden voor andere essentiële uitgaven als boodschappen en vooral de energierekening. Het energielabel speelt daarbij een steeds belangrijkere rol. De hypotheekrente stijgt en zorgt voor hogere woonlasten maar de stijging van de energierekening loop ten aanzien van de hypotheekrente pas echt uit de pas. Besparen op je energierekening is op dat vlak soms interessanter dan een renteaanpassing.

Maar let op! Het is geen zekerheid dat een hoger energielabel een garantie is op de laagste hypotheekrente. Door het grote aanbod van geldverstrekkers is het goed om alle partijen te vergelijken dus ook te kijken naar banken die geen extra korting geven op de hypotheekrente m.b.t. het energielabel. Onze taak is om consumenten daar op te wijzen en alle geldverstrekkers met elkaar te vergelijken, aldus De Hypotheekfabriek.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu