« Terug naar het overzicht

Mannen beter af met sekseneutrale premies

Geplaatst op: 12 juni 2013

 

Sinds aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen mannen en vrouwen gelijke premies moeten aanbieden, zijn de tarieven voor vrouwen sterk omhooggegaan en voor mannen juist naar beneden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Consumentenbond.

Vrouwen van 50 betalen zelfs gemiddeld 20 procent meer dan een jaar geleden als ze nu een verzekering willen afsluiten. Voor mannen van 45 werd de verzekering juist tot 21 procent goedkoper.

Verzekeraars zijn vanaf december 2012 verplicht om gelijke premies te hanteren voor mannen en vrouwen. Tot die tijd was het gebruikelijk om een hogere levensverwachting voor vrouwen te hanteren ten opzichte van mannen. Het Europese Hof van Justitie zette een streep door deze rekenmethode. Dat de premies voor mannen door dit besluit zouden dalen was voorzien, toch noemt de Consumentenbond noemt verschillen die zijn ontstaan verrassend. “Vrouwen van 25 jaar betalen gemiddeld 4 % meer premie dan in april 2012, vrouwen van 50 jaar gemiddeld 20 % meer. Voor mannen van 25 tot 45 jaar daalde de gemiddelde premie met ongeveer 15 %, voor mannen van 50 jaar met 12 %.”

In de afgelopen 10 jaar zijn de premies voor levensverzekeringen voor beide seksen sterk gedaald. Consumenten die voor die tijd een verzekering afsloten, betalen daarom vaak onnodig hoge premies. Er zijn meestal wel kosten verbonden aan het afsluiten van een nieuwe verzekering, maar die zijn vaak terug te verdienen door de lagere nieuwe premie.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu