« Terug naar het overzicht

Let op de achterstanden bij hypotheekaanvragen

Geplaatst op: 24 juni 2020

Achterstanden bij hypotheekaanvragen duren nog tot na de zomervakantie

Een adviesketen verwacht dat geldverstrekkers tot na de zomervakantie nodig hebben om de achterstanden bij hypotheekaanvragen in te lopen.

De adviesketen: “Door de aanvraagpiek van eind maart/ begin april vanwege de stijging van de hypotheekrente, kampt de helft van de geldverstrekkers nog altijd met langere verwerkingstermijnen dan gebruikelijk. Bij een deel van de aanbieders zijn de achterstanden erg groot: tien werkdagen voor een aankoop zijn geen uitzondering. Voor zelfstandigen of oversluiten kunnen zelfs nog langere doorlooptijden gelden. Bedenk dat de meeste dossiers niet in één keer akkoord worden gegeven, en dat er in die gevallen aanvullende of vervangende stukken worden opgevraagd waarna de termijn opnieuw begint.

Extra maatregelen i.v.m. corona

Veel aanbieders hanteren op dit moment een verkorte maximale geldigheid van twee maanden voor de werkgeversverklaring en de salarisstrook vanwege de mogelijke impact van de corona-crisis op het inkomen van de aanvragers. Door deze kortere geldigheid van inkomensstukken en de opgelopen verwerkingstijden, moet de consument als zijn hypotheekdossier eindelijk beoordeeld wordt, soms weer nieuwe stukken aanleveren. Daardoor worden de achterstanden als het ware in stand gehouden.

Daarnaast werken medewerkers van geldverstrekkers vaak vanuit huis en al maandenlang is er sprake van overwerk: avonden, weekenden en feestdagen. In deze periode zijn nauwelijks vrije dagen opgenomen. Uiteraard begrijpelijk dat dit momenteel vaker gebeurt maar ondanks deze inspanningen en met de zomervakantie in aantocht lijkt het daarom waarschijnlijk dat de achterstanden pas in september zijn ingelopen. Het blijft dus van belang om hier rekening mee te houden bij de duur van het financieringsvoorbehoud en de keuze voor een geldverstrekker.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu