« Terug naar het overzicht

Lagere rente bij lage hypotheek

Geplaatst op: 12 juni 2014

Heeft u een lage hypotheek in verhouding tot de woningwaarde? Dan krijgt u bij steeds meer banken een lagere hypotheekrente.

De hoogte van uw hypotheekrente wordt mede bepaald door uw hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde. Is deze laag, dan kunt u in aanmerking komen voor een rentekorting. Geldverstrekkers geven deze korting omdat ze minder risico lopen dat de hypotheeksom niet wordt afgelost.

Onlangs heeft ING het aantal rentecategorieën verhoogd van 3 naar 11. Dit betekent dat u eerder in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente. Opvallend in het nieuwe beleid van ING is dat u met een lage hypotheek zelfs goedkoper uit bent dan met de NHG-korting. Ook ABN AMRO en ASR gaan binnenkort soortgelijke aanpassingen doorvoeren.

De nadruk zal de komende jaren meer op sparen en aflossen komen te liggen. Geldverstrekkers willen graag de hypotheekschuld afbouwen zodat ze minder risico lopen. Met rentekorting worden consumenten gestimuleerd om meer eigen geld in de hypotheek te steken, bijvoorbeeld door:

•Uw nieuwe woning gedeeltelijk met eigen middelen te financieren.

•Uw bestaande hypotheek af te lossen.

Wanneer u voornemens bent om meer eigen geld in de hypotheek te steken, moet u met een aantal zaken rekening houden.

•Banken geven niet automatisch aan dat u in een andere rentecategorie  valt. Raadpleeg daarom zelf de voorwaarden.

•Bij een spaar- of beleggingshypotheek kan aflossen nadelig zijn.

•Bij verkoop van uw woning, ontvangt u bij uw nieuwe hypotheek geen hypotheekrenteaftrek over de overwaarde (bijleenregeling).

•Het geld dat u in de hypotheek steekt, zit vast en kunt u niet meer vrij besteden.

Wanneer u eigen geld in de hypotheek steekt, kan dit voor een flinke wijzing van de hypotheek zorgen. Raadpleeg daarom altijd een hypotheekadviseur voordat u deze beslissing neemt. De Gespecialiseerde adviseurs van De Hypotheekfabriek kunnen u uitstekend helpen bij het maken van de juiste afwegingen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu