« Terug naar het overzicht

Krapte op de woningmarkt neem toe

Geplaatst op: 14 juli 2017

De krapte op de woningmarkt neemt toe.

Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat neemt steeds sneller af. De looptijd van het in aanbod staande koopwoningen is in een jaar tijd met bijna een kwart gedaald tot 256 dagen. Een potentiële koper kon in het tweede kwartaal uit gemiddeld 5 woningen kiezen. De verkoopkans van woningen die te koop komen, neemt verder toe. Bijna driekwart van het nieuwe woningaanbod is binnen 90 dagen verkocht.

Door krapte op de woningmarkt ontstaat er een daling in het aantal transacties vergeleken met een jaar eerder. Het te koop staande aanbod daalde in diverse regio’s in een jaar tijd met meer dan 40%. Transactieprijzen liggen hier gemiddeld 10% hoger dan het niveau van 2008. De krapte in de regio’s in de Randstad en grote steden, bepalen voor een belangrijk deel het beeld op de Nederlandse koopwoningmarkt: bijna de helft van het aantal transacties vindt in deze regio’s plaats.

Boven de vraagprijs

De prijs voor een gemiddelde woning komt in het tweede kwartaal uit op 323.000 euro. Dat is een stijging van 7,1% ten opzichte van vorig jaar. De vraagprijsstijging gaat het snelst bij appartementen. Voor tussenwoningen is de prijsontwikkeling in een jaar tijd gestegen met een gemiddelde vraagprijs van 212.000 euro. De overige woningtypen zitten hier qua prijsontwikkeling tussen. In de regio’s in en rond de grote steden in de Randstad nemen de vraagprijzen het snelst toe. In de regio’s in het uiterste noordoosten (Groningen) en zuidwesten (Zeeland) van Nederland is vaak sprake van een beperkte stijging of zelfs een lichte vraagprijsdaling.

Ruim 14% van de woningen wordt voor de vraagprijs verkocht Het aandeel woningen dat boven de vraagprijs verkocht wordt, is in het tweede kwartaal toegenomen tot 22,5%.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu