« Terug naar het overzicht

Kosten beter energielabel komen goed overeen met hogere huizenprijs

Geplaatst op: 12 september 2019

Het prijsverschil tussen groene woningen (met energielabels A, B of C) en niet-duurzame woningen laat zich goed verklaren door de kosten die gemoeid zouden zijn met verduurzaming van een huis met een slechter label. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van De Nederlandsche Bank.

Huizen met energie label A, B of C worden met een premie van bijna 4.000 euro tot 6.000 euro verkocht ten opzichte van woningen met een D-label. Woningen met een E-, F-, of G-label gaan volgens het DNB-onderzoek voor significant minder geld van de hand dan D-woningen. Dat loopt op tot een korting van gemiddeld 13.500 euro voor huizen met label G ten opzichte van een D-label.
Over het algemeen komen de premies redelijk overeen met zowel de investeringskosten als de energiebesparing. Uitzondering zijn woningen met energielabel A. Daarvan zijn de investeringen voor verduurzaming bijna twee keer zo hoog als de besparingen. De premie in de vorm van een hogere verkoopwaarde ligt dichter bij de opbrengst van energiebesparingen.
De verplichting van een energielabel bij verkoop van een huis, die sinds 2015 geldt, heeft een positief effect gehad op de premies. Nederland kent sinds 2008 energielabel, maar pas vanaf 2015 zijn de premies van groene huizen significant gestegen. Pas vanaf dat jaar reflecteert die bovendien de investeringskosten, aldus DNB.
Volgens de toezichthouder helpen de verplichte energielabels huizenkopers beter met het inprijzen van het verwachte energieverbruik. De toezichthouder stelt dat het daardoor aantrekkelijker wordt voor kopers om hun woning te verduurzamen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu