« Terug naar het overzicht

Kopers krijgen minder hypotheek bij VvE zonder plan

Geplaatst op: 6 augustus 2018

Huizenkopers die een appartement willen kopen kunnen problemen krijgen met de hypotheek als de VvE niet over een onderhoudsplan of voldoende reserve beschikt. In de meeste gevallen betekent dit niet meteen dat er geen financiering komt, maar wel dat de financiering lager kan uitvallen.
Een Vereniging van Eigenaren moet vanaf 1 januari verplicht beschikken over een goed onderbouwd onderhoudsplan, óf jaarlijks minstens 0,5 procent van de herbouwwaarde in een reservefonds storten. Nog niet elke VvE doet dat.
Taxateurs hebben sinds 1 april nieuwe regels. In het taxatierapport staan nu vragen die specifiek over dat reserverfonds gaan en het onderhoudsplan. Als die er niet zijn, dan komt dat nu in de taxatie te staan en welke gevolgen dat heeft voor de waarde van dat appartement.”
Banken gaan steeds kritischer kijken naar de financiële huishouding van VvE’s. Het kan wel gebeuren dat er minder financiering verstrekt wordt dan is aangevraagd. De taxateur kan zich uitlaten over wat hij denkt wat de onderhoudskosten zijn en dan kan de bank daar rekening mee houden met de financiering.
De eisen die hypotheekverstrekkers stellen aan een gezonde VvE zijn in het belang van de klant. “Wij vinden het niet passen als iemand wel normaal de hypotheek kan betalen, maar tegelijkertijd deelneemt in een vereniging die financieel niet is voorbereid op groot onderhoud. In zulke gevallen kunnen wij in het belang van de klant besluiten om de hypotheek niet te verstrekken”, zegt een woordvoerder van De Volksbank.
De wet die dit jaar inging heeft officieel een overgangstermijn van drie jaar waarin VvE’s hun plan op orde kunnen krijgen. “Maar taxateurs zeggen: ‘Als de wet deze eisen stelt, dan gaan wij er in onze taxaties ook rekening mee houden.’ Een reservefonds is zelfs al sinds 2005 verplicht.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu