« Terug naar het overzicht

Koopstarter wordt dorpeling

Geplaatst op: 20 juli 2018

Door de prijsstijgingen is het aantal betaalbare woningen voor starters in de steden flink afgenomen. De alleenstaande starter kan een woning financieren met een prijs tot 150.000. Zij wijken vaker uit naar dorpen of kleine steden direct rond de steden. Een beweging die rond Amsterdam en Utrecht al duidelijk zichtbaar is, stelt ING.
Volgens de bank staat ongeveer 80% van de betaalbare ‘starterswoningen’ te koop buiten de 25 grootste steden. Van de top 25 steden zijn Dordrecht, Apeldoorn, Amersfoort, Enschede en Arnhem het meest toegankelijk voor starters. Van de vier grootste steden zijn dit Den Haag en Rotterdam.
Veel jongeren vestigen zich volgens ING bij voorkeur in een stad, omdat de werkgelegenheid er groter is en er meer te doen is. ING becijferde dat ongeveer 70% van de starters op de koopwoningmarkt tussen de 25 en 35 jaar is. De meesten van hen kopen als ze 26 jaar zijn. Het modale bruto-inkomen van jonge tweepersoonshuishouden (met een kostwinner onder de 35 jaar) is 52.100 euro per jaar. Hiermee kunnen zij een hypotheek van maximaal 230.000 euro afsluiten. Jonge eenpersoonshuishoudens verdienen met 34.400 euro gemiddeld een stuk minder en kunnen maximaal een hypotheek van 150.000 euro afsluiten. Ook als starters de volledige waarde van een woning financieren met een hypotheek, hebben zij rond de 5% van de woningwaarde nodig voor het betalen van de kosten koper en de makelaarskosten. Veel jonge starters die een woning kopen, houden hierdoor geen eigen vermogen over om in te leggen in de woning. Ze zijn dus volledig afhankelijk van hun hypotheek voor het financieren van een koopwoning. In de grote steden maken zij met deze bedragen weinig kans.
De alleenstaande starter kan op dit moment met zijn inkomen minder dan 7.500 woningen van het totale online aanbod financieren (7%). Een nog kleiner deel (zo’n 1.400 woningen) staat in de 25 grootste steden. In de meeste steden ligt het aantal starters dat een bod wil doen op dezelfde woning onder de 150.000 gemiddeld tussen de tien en vijftig. Starters zijn daarom vooral aangewezen op het aanbod in de kleine steden en dorpen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu