« Terug naar het overzicht

Keerpunt op huizenmarkt, prijzen knallen in recordtempo omlaag

Geplaatst op: 6 oktober 2022

De Nederlandse huizenprijzen zijn de afgelopen drie maanden omlaag gedoken. Voor een huis werd gemiddeld bijna 6% minder betaald dan een kwartaal eerder, meldt makelaarsorganisatie NVM donderdag. Het is de grootste prijsdaling ooit gemeten in een kwartaal.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was €425.000, tegen €448.000 in het tweede kwartaal. Vergeleken met vorig jaar resteert wel een plusje van 2%. Dit terwijl de afgelopen jaren wel prijsstijgingen van 20% werden gemeten.

De omslag van de woningmarkt is volgens de NVM ook te zien in het toegenomen woningaanbod. Bij de aangesloten makelaars staan nu 30.000 woningen te koop. Dat zijn er 80% meer dan vorig jaar. Het zorgt voor ’meer ruimte en kansen op de woningmarkt’, constateert de NVM. Toch hapten kopers nog niet massaal toe.

Verhitte markt

De huizenmarkt is echter nog niet meteen ’normaal’ geworden. De invloed van de gestegen hypotheekrente, de torenhoge energiekosten en inflatie halen wel de gekte uit de markt.

Voor de kopers, met name de starters, is de huizenmarkt een stuk vriendelijker geworden. Het aanbod op de woningmarkt groeit, maar dat doet het aantal huishoudens ook.

Boven vraagprijs geboden

Ondanks de ingezakte prijzen, werd in het derde kwartaal nog in bijna twee derde van de gevallen boven de vraagprijs geboden. Gemiddeld werd 3% boven de vraagprijs geboden.

Bij vrijstaande woningen was de prijsdaling het kleinst, met een daling van 3,9% vergeleken bij het tweede kwartaal. Appartementen werden bijna 6% goedkoper. Gemiddeld duurde het 27 dagen voordat een woning was verkocht. Dat was vier dagen langer dan een kwartaal eerder.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu