« Terug naar het overzicht

Kamervragen over uitstel voor Rabobank en Dela

Geplaatst op: 25 februari 2013

Het CDA in de Tweede Kamer heeft minister Dijsselbloem (Financiën) om opheldering gevraagd over de tijd die Rabobank en Dela van de AFM krijgen om hun advieskostenmodel aan te passen. Beide aanbieders hanteren nu nog een model waarbij er uiteindelijk niet betaald hoeft te worden. Na een vingerwijzing van de AFM hebben de bank en de uitvaartverzekeraar aangegeven uiterlijk per respectievelijk 30 juni en 1 mei over te stappen op een nieuw advieskostenmodel.

Diverse marktpartijen, waaronder de brancheorganisaties Adfiz en de commissie CFD, hebben hun ongenoegen al laten klinken over de tijd die Rabo en Dela door de AFM is gegund. Ze vinden dat alle marktpartijen per 1 januari gehouden zijn aan het provisieverbod en de regels met betrekking tot de advieskosten die daaruit voortvloeien. Uitstel is volgens de criticasters een aantasting van het level playing field. De AFM houdt het er vooralsnog echter op dat is aangegeven dat het huidige advieskostenmodel bij Rabo en Dela niet is toegestaan, maar dat aanpassing hiervan tijd vergt. Wel mogen beide partijen niet meer actief naar buiten met no cure, no pay hypotheekadvies (Rabo) en het kwijtschelden van de advies- en distributiekosten (Dela).

Kamerlid Eddy van Hijum neemt  geen genoegen met de uitleg van de toezichthouder. “Over deze kwestie hebben we inmiddels opheldering gevraagd aan minister Dijsselbloem”, aldus Van Hijum. “Dit lijkt inderdaad bedenkelijk.” Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) gaf eind vorige week al aan “het eigenlijk niet van plan te zijn” om Kamervragen te stellen. “Als Rabo het na 1 juli nog niet gefixt heeft, zal ik nog eens kijken of wij scherper moeten zijn dan de AFM.”

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu