« Terug naar het overzicht

Jonge huizenkoper bang overboden te worden

Geplaatst op: 18 juni 2019

Eén op de vijf jonge Nederlanders is bereid te overbieden op een woning. Tegelijkertijd bieden twee op de vijf jongeren juist niet op huizen, omdat ze verwachten overboden te worden. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Viisi onder 1.013 Nederlanders tussen de 22 en 35. “Door de overbiedingsgekte is de concurrentie zo moordend geworden dat een grote groep jonge huizenkopers niet meer durft te bieden.
Naast de angst overboden te worden, is er nog een reden waarom jonge Nederlanders op dit moment geen huis kopen: een verwachte prijsdaling. Ruim 42% van de ondervraagden verwacht dat de huizenprijzen de komende jaren zullen dalen en wacht daarom met het kopen van een huis.
Voor veel mensen is overbieden helemaal niet nodig. Sterker nog, 35% heeft hun huis zelfs ónder de vraagprijs gekocht of kent mensen die dat gedaan hebben. Bij gezinnen met jonge kinderen ligt dit percentage zelfs op 46%.
Huizen in de provincie zijn over het algemeen minder in trek en worden daarom ook vaker onder de vraagprijs verkocht. Maar ook hier zien we de laatste jaren een verschuiving: waar voorheen alleen in de grote steden werd overboden zien we dat nu in de hele Randstad. We verwachten dat deze ontwikkeling verder door zal zetten.
Hoewel het over het algemeen dus makkelijker is om een huis onder de vraagprijs te kopen in dorpen, zijn steden nog altijd het meest in trek.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu