« Terug naar het overzicht

Is vrijwillig aflossen verstandig?

Geplaatst op: 12 december 2018

Consumenten  die vrijwillig aflossen op hun hypotheekschuld zijn beter bestand tegen de gevolgen van een stijging van de rente. Bovendien is het financieel profijtelijk, zo berekende DNB.

Het doen van vrijwillige aflossingen wordt steeds populairder in Nederland. DNB deed daarom onderzoek naar het effect hiervan op de weerbaarheid van gezinnen tegen renteschokken.

De populariteit heeft onder meer te maken met de lage rente. consumenten zien hun spaargeld weinig renderen en kiezen ervoor om vrijwillig af te lossen. De gemiddelde rente op bestaande hypotheken is in het tweede kwartaal van 2018 gelijk aan 3%. Omdat dit hoger is dan de rente op een spaarrekening, is het aantrekkelijk om vervroegd af te lossen. Men verliest hierdoor een deel van de hypotheekrenteaftrek, maar die was al gedaald vanwege de lagere hypotheekrentes.

Rentebesparing

Vrijwillige aflossingen verlagen het risico dat consumenten lopen als de rente op enig moment in de toekomst omhoog zou gaan, zo blijkt uit het onderzoek van DNB op basis van Nederlandse hypotheekgegevens.  Het grootste effect van een renteschok wordt waargenomen in het eerste jaar na de schok. Dit komt doordat een relatief groot aantal consumenten een hypotheek heeft waarbij de rente ieder jaar wordt herzien.

Vrijwillige aflossingen doen de blootstelling aan risico’s van Nederlandse consumenten dalen. Het is echter wel belangrijk om advies in te winnen bij een Erkend Financieel Adviseur die kan beoordelen of vrijwillig aflossen zin heeft en of dit wel in het toekomstplaatje past. De dagelijkse praktijk wijst uit dat het in specifieke gevallen zelfs onverstandig kan zijn om vrijwillig af te lossen. Laat u daarom voorlichten door een adviseur van De Hypotheekfabriek. Voor de kosten hoeft  u het niet te laten.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu