« Terug naar het overzicht

Is dit hét moment om de hypotheek over te sluiten?

Geplaatst op: 14 januari 2020

Is dit hét moment om de hypotheek over te sluiten?

Het aantal Nederlanders dat de hypotheek oversluit bij een andere geldverstrekker, is afgelopen jaar explosief gegroeid. Met name gepensioneerden grijpen naar het middel om hun woonlasten naar beneden te krijgen. Hun timing valt gelijk met de extreem lage rente. Die daalt nog iets verder, dus er zijn ook mensen die nog wachten. Wat is slim?

Dat in 2019 het aantal oversluitingen van hypotheken met maar liefst 20 procent toenam, is geen verrassing. De groep gepensioneerde oversluiters is zelfs met 42 procent gestegen naar circa 26.000 aanvragen.

De hypotheekrente daalde naar een historisch laag niveau. Soms al onder de 2 procent. Dat scheelt enkele procenten en dus honderden euro’s per maand, zeker bij de wat duurdere huizen.

 Kan iedereen z’n hypotheek oversluiten?

In sommige gevallen niet: als je een spaar- of beleggingshypotheek hebt, is het soms onverstandig of bij sommige banken zelfs onmogelijk. Laat je hierover informeren door een erkend financieel adviseur van De Hypotheekfabriek. Ook als het huis ‘onder water’ staat is afsluiten niet mogelijk. Dat is het geval als de hypotheek, oftewel de lening, hoger is dan de huidige waarde van het huis. Dat is op dit moment op maar weinig plekken in Nederland het geval.

Verder is het belangrijk om te weten wat je als woningbezitter aan boete betaalt op het moment dat je de hypotheek oversluit. De geldverstrekker (meestal een bank) vraagt een vergoeding aan oversluiters omdat ze al op rente-inkomsten hebben gerekend. Als je de rente nog tien jaar hebt vastgezet, kan de boete oplopen tot wel tienduizenden euro’s.

Is het ook voor iedereen aan te raden?

Het is een rekensom. Als de rentevastperiode nu afloopt dan is het nu een heel goede tijd. Je hoeft geen boete te betalen en de rente staat laag. Als je weet hoe hoog de boete is die je moet betalen, dan kunnen we voor je uitrekenen hoeveel rentevoordeel je tot die tijd nodig hebt om de boete terug te verdienen.

Oversluiters moeten ook rekening houden met de normale hypotheekkosten die er nog bij komen: taxatiekosten, notariskosten en advies- of bemiddelingskosten die overigens bij De Hypotheekfabriek tot de laagste tarieven van Nederland behoren.

Boete zelf betalen of meefinancieren?

Er zijn mogelijkheden om de boete mee te financieren in de volgende hypotheek indien er overwaarde is. Je merkt al wel dat het ingewikkeld wordt. Het is aan te raden om onze adviseurs om informatie te vragen.

© 2023 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu