« Terug naar het overzicht

Hypotheekrente voor ‘20 jaar vast’ bereikt nieuw laagterecord

Geplaatst op: 7 januari 2021

De hypotheekrentes liggen aan het begin van het nieuwe jaar historisch laag. Met name bij lange rentevaste periodes is er sprake van een scherpe daling op jaarbasis.

De laagste hypotheekrente voor ‘20 jaar vast’ met Nationale Hypotheek Garantie komt nu uit op 1,23%. Dat betekende een daling van 17% ten opzichte van 1,48% een jaar eerder. Bij ‘30 jaar vast’ ging de rente in een jaar tijd van 1,89% naar 1,57%. Ook dit betekende een daling van 17%.

Dat de langere rentevaste periodes juist de rentes zagen dalen, komt doordat de vraag naar deze hypotheken groot is, ook vanwege nieuwe regels per 1 januari met betrekking tot de overdrachtsbelasting. Jonge huizenkopers, die geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen, kiezen meestal voor een rente die 20 jaar vaststaat.

Ondertussen proberen veel huiseigenaren te profiteren van de lage rente door over te stappen. Rentestijgingen worden dit jaar niet verwacht, vooral door de het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de verwachte stimuleringsmaatregelen. Aanbieders zullen elkaar blijven beconcurreren op rentepercentage, is de verwachting.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu