« Terug naar het overzicht

Hypotheekrente sterk gedaald

Geplaatst op: 13 juli 2013

De hypotheekrente is op het laagste niveau sinds 8 jaar gekomen.

Voor hypotheken met een rentevaste periode van 1 tot 5 jaar stond de rente in die maand gemiddeld op 3,64 procent, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. In juli 2005 stond de hypotheekrente voor het laatst op hetzelfde niveau.

In mei was de gemiddelde hypotheekrente van een variabele hypotheek zelfs 3,15 procent. De variabele hypotheekrente is sinds februari 2005 niet meer zo laag geweest. Aan het begin van dit jaar stond de rente voor hypotheken met een rentevaste periode van 1 tot 5 jaar nog op 3,89 procent, begin 2012 was dat percentage nog 4,42. De variabele rente stond toen op 4,03 procent en was begin dit jaar al gezakt naar 3,36 procent.

Er is vooral meer interesse onder starters op de woningmarkt. Door de combinatie van een lage hypotheekrente en gedaalde huizenprijzen is het voor hen nu aantrekkelijker geworden om een huis te kopen.

Een belangrijke oorzaak van de lage hypotheekrente is het beleid van de Europese Centrale Bank. Vanwege de crisis heeft de ECB de rente stap voor stap verlaagd. In mei zette de ECB de rente op het historisch lage niveau van 0,5 procent. Daardoor kunnen banken goedkoper geld lenen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu