« Terug naar het overzicht

Hypotheekrente daalt

Geplaatst op: 26 september 2013

Banken schroeven de extra winstmarge op de hypotheekrente langzaam terug. Huiseigenaren die een nieuwe hypotheek afsluiten, of die hun lopende hypotheek verlengen, betalen daardoor een iets lagere rente. Dat constateert de Vereniging Eigen Huis (VEH) woensdag.

Ondanks de hogere rente die banken zelf moeten betalen op de kapitaalmarkt, zijn de consumententarieven gedaald, aldus de belangenorganisatie van huizenbezitters.

Volgens VEH lag ‘de extra winstmarge’ die de banken volgens de belangenvereniging binnenhalen op de hypotheekrente in januari nog op een historisch hoog niveau.

VEH concludeert dat banken op de goede weg zijn, maar benadrukt dat de extra winst „door het gebrek aan concurrentie tussen banken nog steeds te hoog” is. De organisatie vindt de hoge marges van de banken slecht voor het herstel van de woningmarkt en roept de overheid al enige tijd op de overwinsten aan banden te leggen.

Banken zelf spreken echter niet van overwinst. ING liet onlangs nog weten de hypotheekrente juist voortdurend aan te passen aan de rente die op de kapitaalmarkt moet worden betalen en de kosten die de bank moet maken.

Naast het feit dat de consument scherp op de rentetarieven moet letten is het ook van groot belang voor uw portemonnee om op advies en bemiddelingskosten te letten. De consument kan hier eenvoudig honderden tot duizenden euro’s besparen.

Een goed voorbeeld hiervan is De Hypotheekfabriek die bemiddeld voor dezelfde bank maar hier slechts 999 euro voor rekent. “Wij hanteren een vaste lage prijs en dit kan onze klanten veel geld besparen. Overigens krijgt de klant dezelfde hypotheek, aldus een woordvoerder van De Hypotheekfabriek

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu