« Terug naar het overzicht

Hypotheekrente bereikt nieuw laagterecord

Geplaatst op: 26 februari 2021

Sinds juli 2020 is er sprake van een dalende trend van de gemiddelde hypotheekrente en die heeft zich dit jaar stevig voortgezet. De eerste twee maanden van 2021 kenmerken zich door een recordaantal renteverlagingen bij vrijwel alle hypotheekaanbieders. De gemiddelde hypotheekrente met én zonder NHG heeft hierdoor een nieuw historisch laag niveau bereikt.

Na het diepterecord dat in maart 2020 aan het begin van de coronacrisis werd gevestigd, begon de hypotheekrente weer licht te stijgen. De hypotheekrente is met name in de afgelopen twee maanden sterk gedaald en inmiddels is de rente zó laag, dat het dieptepunt van een jaar geleden op alle fronten is doorbroken. Vooral de gemiddelde hypotheekrente met NHG breekt records.

Grote concurrentie

In januari en februari is de rente meer dan honderdvijftig keer verlaagd door geldverstrekkers, soms zelfs meerdere keren per geldverstrekker. Door aanhoudende krapte op de huizenmarkt zal de concurrentie tussen geldverstrekkers groot blijven, waardoor ook de renteverschillen tussen de rentevaste periodes kleiner worden. Hierdoor verwachten we dat de hypotheekrente voorlopig op het huidige lage niveau zal blijven. Al zien we nu ook de eerste verhogingen voorbijkomen waardoor het dieptepunt lijkt te zijn bereikt.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu