« Terug naar het overzicht

Hypotheekregels kunnen flexibeler

Geplaatst op: 27 december 2012

Minister Dijsselbloem wil de hypotheekregels toch niet versoepelen. Brussel zou gaan dwarsliggen. Maar die bewering is onjuist, meent Vereniging Eigen Huis. Er zijn wél mogelijkheden om de hypotheekregels flexibel toe te passen.

Vanaf januari moeten nieuwe hypotheken in dertig jaar verplicht worden afgelost. Daardoor worden hypotheken duurder en kunnen huizenkopers minder lenen. Dat maakt het met name voor starters lastig om de financiering voor een eigen huis rond te krijgen. Minister Dijsselbloem zegt dat hij de regel niet kan aanpassen omdat Brussel erop staat dat Nederland de woningmarkt weer in balans brengt.

Volgens Vereniging Eigen Huis, zijn er wel mogelijkheden om de regels te versoepelen én Brussel tevreden te houden: “Bijvoorbeeld door de renteaftrek op basis van een fictief annuïtair schema af te bouwen in plaats van het verplicht afsluiten van een annuïteitenhypotheek. Dit biedt ruimte voor meer maatwerk en laat ook ruimte voor een gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek. Dat kan een oplossing zijn voor starters die aan het begin van hun loopbaan staan en een goede kans maken later meer te gaan verdienen.”

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu