« Terug naar het overzicht

Hypotheeknieuws

Geplaatst op: 8 december 2013

Beetje bij beetje kalmeert de Nederlandse huizenmarkt. In het derde kwartaal van dit jaar daalden huizenprijzen nog maar met een kleine vier procent vergeleken met een jaar eerder. Gunstig is vooral dat de maandcijfers voor de huizenprijzen die het Kadaster registreert sinds juli een praktisch vlakke ontwikkeling laten zien.

Prijs van koopwoningen

Positief is verder de toename van het aantal verkochte woningen die bijvoorbeeld makelaarsclub NVM in het derde kwartaal signaleerde: een plus van 20 procent vergeleken met een jaar eerder. Volgens recentere cijfers over nieuwe hypotheekaanvragen zet die trend door. In november registreerde HDN, een bedrijf dat software levert voor hypotheekregistraties, bijna 17.500 nieuwe hypotheekaanvragen, de hoogste aantal dit jaar.

Hypotheekrentes dalen: laagste niveau dit jaar

Nederland lijkt dus het diepe dal op de huizenmarkt achter zich te laten. Positief bij dit alles is dat ook de hypotheekrentes een dalende trend vertonen. De Hypotheekfabriek houdt gemiddelde rentes bij voor de variabele hypotheekrente en rentevaste perioden van vijf, tien en twintig jaar.

Bij de variabele hypotheekrentes is de daling het kleinst, met een min van tweetiende van een procent tot 2,75 procent.

Bij de vijf, tien en twintigjarige hypotheekrentes liggen de tarieven gemiddeld 0,6 tot 0,7 procent lager dan aan het begin van het jaar. De sterkste daling is opgetreden bij rentevasteperioden van 10 jaar. Per saldo zijn de hypotheekrentes inmiddels op het laagste niveau van 2013 beland.

Huizen zijn beter betaalbaar

Goed nieuws voor huizenkopers. Want bij een lening van twee ton betaalde je bijvoorbeeld begin dit jaar bruto 9.580 euro bij een rente van bijna 4,8 procent, terwijl dat bij een gemiddeld tarief van 4,05 procent zo’n 8.100 euro is. Bruto dus een voordeel van 1.480 euro.

Minder fiscaal voordeel in 2014

Huizenprijzen die bijna niet meer dalen, betere verkopen en lagere hypotheekrentes. Zijn er dan geen dompers meer voor huiseigenaren? Toch wel, en dan gaat het vooral om maatregelen van de overheid.

Voor nieuwe hypotheekleningen geldt al dat er een aflossingsplicht is, als je het recht op hypotheekrenteaftrek wilt behouden. De eis dat nieuwe leningen minimaal annuïtair moeten worden afgelost, brengt in eerste instantie hogere maandlasten mee.

 

Voor 2014 komen daar nog een paar restricties bij. Zo wordt volgend jaar voor het eerst het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken beperkt in de vierde belastingschijf. Over het inkomen boven de 56.531 euro kun je de hypotheekrente nog maar voor 51,5 procent aftrekken.

Ander belangrijk punt is dat de financieringsregels voor de maximale hypotheek verder worden aangescherpt. Tophypotheken worden beperkt tot 104 procent van de waarde van de woning, inclusief 2 procent overdrachtsbelasting.

Derde significante beperking is de verlaging van de maximale grens voor leningen die met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden gefinancierd. Die ligt sinds juli dit jaar op 290 duizend euro en gaat per 1 juli 2014 naar 265 duizend euro.

Wel kunnen huiseigenaren vanaf 2014 bij de verkoop van hun woning een restschuld meefinancieren met de NHG-regeling. Maar de kosten van de nieuwe woning én de restschuld moeten wel onder de het actuele financieringsplafond blijven.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu