« Terug naar het overzicht

Hypotheekgarantie NHG duurder

Geplaatst op: 10 januari 2014

De kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn met ingang van 1 januari verhoogd van 0,85% tot 1% van het geleende bedrag. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

De maximale koopsom voor een hypotheek met NHG is op 1 januari verlaagd tot €273.584. Samen met de bijkomende kosten bedraagt de maximale hypotheek met NHG €290.000. De NHG biedt uitkomst als door arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of echtscheiding de hypotheeklasten niet meer zijn op te brengen. Als bij gedwongen verkoop de opbrengst van het huis lager is dan de resterende schuld, past de NHG het verschil bij. Hierbij geldt de voorwaarde dat de huiseigenaar er alles aan gedaan heeft om de restschuld zo laag mogelijk te houden.

Strengere normen

Sinds 1 januari zijn de uitkeringsnormen verscherpt waardoor de NHG minder snel de restschuld voor zijn rekening zal nemen. Naar verwachting zal de NHG door deze strengere normen dit jaar 10 tot 15% minder uitkeren dan vorig jaar.

Verlaging leensom en NHG

Door de verlaging van de maximale leensom van 105% naar 104% t.o.v. de aankoopwaarde is er minder financieringsruimte om alle onderdelen van “kosten Koper” te financieren. Het verhogen van de kosten voor NHG draagt er mede toe bij dat aspirant kopers vrijwel altijd “eigen geld” inleggen bij de koop van een woning.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu