« Terug naar het overzicht

Hypotheek repareren

Geplaatst op: 4 juni 2016

Banken gaan klanten met een aflossingsvrije hypotheek actief benaderen om de mogelijke gevolgen van het aflopen van de hypotheek in kaart te brengen.

Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De brancheorganisatie schat dat ongeveer 35% van de Nederlandse huiseigenaren een hypotheek heeft die volledig aflossingsvrij is en niet gekoppeld is aan een vermogensopbouwproduct.

In veel gevallen gaat het hier om mensen die als gevolg van de stijging van de huizenprijzen een flinke overwaarde hebben en dus niet snel in de problemen zullen komen. Maar er zijn ook huizenbezitters waarvan de hypotheek hoog is ten opzichte van de waarde van de woning en dan kan het verstandig zijn om nu al maatregelen te nemen, door bijvoorbeeld te besluiten om periodiek af te lossen of vermogen op te bouwen. De brancheorganisatie adviseert huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek dan ook om nu al na te denken over het moment dat de hypotheek afloopt.

Daarbij is het goed om rekening te houden met een aantal ontwikkelingen. Als de hypotheek verlengd moet worden, dan kunnen de maandlasten stijgen. Ook het wegvallen van de hypotheekrenteaftrek na dertig jaar en een eventuele inkomensdaling als gevolg van pensionering kunnen gevolgen hebben voor de betaalbaarheid van de hypotheek en de mogelijkheid om die te verlengen.

Laat u adviseren

Ons advies is om u in een vroegtijdig stadium te laten adviseren naar de mogelijkheden. Dit kan mogelijk leiden tot een oversluitadvies of een hypotheekreparatie.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu