« Terug naar het overzicht

Hypotheek afsluiten met of zonder adviseur?

Geplaatst op: 15 december 2017

Kies je voor een adviseur of juist niet?

Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten zonder een hypotheekadviseur. Je moet de aanbieder er dan wel van overtuigen dat je beschikt over de juiste kennis door een kennis- en ervaringstoets te doen. Bij eenvoudige hypotheekvormen bespaar je zodoende de kosten van een adviseur uit. Dat is wat beweerd wordt.

Slechts een beperkt aantal geldverstrekkers laten je alle hypotheekvormen zonder adviseur afsluiten omdat veel geldverstrekkers van mening zijn dat een hypotheekafsluiten niet zo eenvoudig is dan dat het lijkt. Wegen de uitgespaarde kosten wel op tegen de eventueel hogere hypotheekkosten doordat je een beslissing neemt waar de adviseur je voor had kunnen behoeden?

Ontwikkeling binnen branche

Afsluiten van een hypothecaire lening zonder hypotheekadviseur is binnen de branche één van de grootste ontwikkelingen van de laatste jaren. Er zijn partijen die daar op dit moment voor gaan.

De Hypotheekfabriek is van mening dat het niet verstandig is om je zonder advies van een hypotheekadviseur te verbinden aan een langdurige financiële verplichting. Wij hebben de drempel bewust heel laag gelegd door het advies te integreren in ons vaste advies en bemiddelingstraject. Je betaalt slechts € 999, – . Voor dit bedrag regelen wij ook de (verplichte) overlijdensrisicoverzekering. De adviseur begeleid je tevens door het hele traject.

Korte termijn

Door geen gebruik te maken van advies zou je wellicht kunnen besparen. Het grootste misverstand over hypotheekadvies is dat het duur zou zijn. Die kosten verdien je met goed advies terug in de toekomst.

De Consumentenbond beaamt dat de besparing op korte termijn vaak niet opweegt tegen de besparing op lange termijn: “Een verkeerde keuze kan veel geld kosten. De hoogte van de hypotheekrente telt meestal zwaarder dan een besparing op advies- of bemiddelingskosten.

Grootste financiële beslissing

Alleen starters op de woningmarkt met veel kennis van zaken zouden kunnen overwegen om zonder advies een hypotheek af te sluiten, maar die groep is heel klein. We raden het niet aan. Een hypotheek afsluiten is de grootste financiële beslissing die je neemt in je leven en een goed advies is belangrijk. Ook blijkt in de praktijk dat mensen veel vragen hebben bij het afsluiten van hun hypotheek.

Vergelijk voordat je een hypotheek afsluit zelf welke rentetarieven en voorwaarden verschillende aanbieders hebben. Let daarbij vooral op het beleid dat de hypotheekbank voert voor rente-opslag. Dat wil zeggen: daalt de hypotheekrente als je schuld daalt? En kijk ook wat het kost als je later een wijziging wilt doorvoeren.

Als je dat allemaal gedaan hebt, zoek je een hypotheekadviseur die een hypotheek kan afsluiten bij de aanbieder die jouw voorkeur heeft of een adviseur die zaken doet met een groot aantal geldverstrekkers. Als het goed is, staat dit op de lijst met verstrekkers op de website van de adviseur. Dat is verplicht.

De meest gehoorde klacht die de Consumentenbond ontvangt, gaat over de advieskosten. De te verwachten kosten zijn onduidelijk óf de rekening blijkt honderden euro’s hoger uit te vallen dan gedacht. In mindere mate ontvangen ze ook klachten over service-abonnementen die ongevraagd worden afgesloten. In een enkel geval werd er geklaagd over een adviseur die beweerde dat een service-abonnement niet opzegbaar zou zijn.

Tips

Let bij het kiezen van de hypotheekadviseur goed op wat voor soort adviseur het is. Is het een adviseur die samenwerkt met veel aanbieders?

Het is een misverstand dat alleen de hoogte van de hypotheekrente belangrijk is. Uiteindelijk is de hoogte van de hypotheekrente wel degelijk een grote beslissingsfactor, maar het is ook belangrijk naar de voorwaarden te kijken.

Is in het adviestarief de kosten voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering zijn inbegrepen: dat is lang niet altijd het geval.

De Hypotheekfabriek hanteert een transparant prijsbeleid. Je betaalt € 999, -. Hiervoor krijg ie echt onafhankelijk advies en een hypotheek die bij je past. Tevens regelen wij je overlijdensrisicoverzekering. De Hypotheekfabriek vergelijkt alle aanbieders.

Risico’s

Een goede adviseur wijst je ook op de minder leuke kanten van het leven. Het risico op arbeidsongeschiktheid, overlijden of een scheiding zijn dingen waar mensen niet graag over nadenken als ze op het punt staan om een huis te kopen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu