« Terug naar het overzicht

Huizenverkoop met bijna 20 procent gestegen

Geplaatst op: 10 oktober 2013

Het aantal verkochte woningen door NVM-makelaars is opnieuw toegenomen. Ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar stegen de verkopen met bijna 20 procent. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vanmorgen.

Het is de eerste keer sinds 2005 dat het aantal verkopen in twee opeenvolgende kwartalen is toegenomen. Ook lijkt er volgens de NVM een einde te komen aan de daling van de huizenprijzen. Huizen werden het afgelopen kwartaal nog wel goedkoper dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

Het herstel zet niet overal door. Vooral in de Randstad gaat het op dit moment beter, andere regio’s blijven op dit moment nog achter. Vooral in de krimpgebieden en op het platteland zijn er nauwelijks tekenen van herstel.

Verbeterde betaalbaarheid, koopwoningen aantrekkelijker

Allereerst zorgen de lage rente en de flink gedaalde prijzen voor een verbeterde betaalbaarheid. Daar komt bovenop dat een deel van de consumenten het gevoel heeft dat de prijzen het dieptepunt bereikt hebben of op korte termijn zullen bereiken, mede ingegeven door berichten vanuit de banken en de politiek in de media. Koopwoningen worden daarnaast steeds aantrekkelijker ten opzichte van huurwoningen, omdat de huurprijzen stijgen. Een deel van de consumenten heeft bovendien de verhuiswens al lange tijd uitgesteld en gaat nu bewegen.

De verschillende berichten in de media over de woningmarkt zijn de laatste tijd vaak wat positiever. Ook het politieke beleid is in een rustiger, stabieler vaarwater gekomen. Dat komt uiteindelijk het vertrouwen van de consument in de woningmarkt ten goede.

Scherpe advies en bemiddelingstarieven

Het goede nieuws is dat het aantal verkopen stijgt. Dat laat zien dat huizenverkopers bereid zijn om hun huis voor minder geld te verkopen. Ook is voor kopers makkelijker geworden om geld te lenen. Inmiddels is de huizenkoper zich ook steeds meer bewust van het provisieverbod en bemerken de grote verschillen in advies en bemiddelingskosten die in rekening worden gebracht door banken en intermediairs.

Toch is het iets te snel om al te zeggen dat de woningmarkt zich herstelt, aangezien de huizenprijzen ten opzichte van vorig jaar nog altijd met 3,6 procent zijn gedaald. Daar komt bij dat het aantal transacties nog altijd op een substantieel lager niveau liggen dan voor de crisis van 2008. Maar dat er tekenen van herstel zichtbaar zijn wordt ook bevestigd door De Hypotheekfabriek die een grotere toeloop van prijsbewuste klanten bemerkt. Daarnaast zijn in de rustige zomermaanden, aanzienlijk meer huizen verkocht en hebben wij beduidend meer hypotheken tot stand gebracht dan normaal gebruikelijk is  in deze periode.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu