« Terug naar het overzicht

Huizenprijzen stijgen harder dan verwacht

Geplaatst op: 14 november 2019

De huizenprijzen stegen in het derde kwartaal opnieuw minder hard, maar de prijsstijging is dit jaar tot nu toe wel groter dan eerder werd verwacht.

Economen  passen hun prijsvoorspelling voor 2020 daarom naar boven aan. Dat ligt onder meer aan het oplopende woningtekort en de verder gedaalde hypotheekrentes. Bij een lagere rente kunnen huizenkopers meestal meer lenen, en dus ook meer bieden. Maar doordat huizen nog altijd schaars zijn, leidt dat extra geld al gauw tot hogere prijzen. Volgens cijfers van het Kadaster en het CBS lag het prijspeil in de eerste drie kwartalen van het jaar gemiddeld 7,1% hoger dan een jaar eerder

Stikstof en PFAS

Die extra huizen lijken niet zomaar bijgebouwd, want dit jaar ligt het bouwtempo maar mondjesmaat hoger dan in 2018. De vooruitzichten zijn bovendien somber: cijfers van het CBS laten zien dat gemeenten tot en met augustus bijna 10.000 bouwvergunningen minder hebben uitgegeven dan in dezelfde periode vorig jaar. De sector had al te kampen met een tekort aan bouwlocaties en -personeel, dit jaar kwamen er problemen met stikstof en het schadelijke PFAS bij.

Minder nieuwe huizen

Hoewel het kabinet gisteren maatregelen aankondigde, gaan we ervanuit dat de effecten daarvan nog merkbaar zijn in 2020 en 2021. Door de daling in bouwvergunningen worden komende jaren veel minder nieuwe huizen opgeleverd. Dat zorgt voor nog meer druk op de toch al hoge huizenprijzen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu