« Terug naar het overzicht

Huizenprijzen stijgen door tot 2021

Geplaatst op: 9 januari 2019

Huizenprijzen stijgen door tot 2021, woningverkopen lopen verder terug.

De huizenprijzen lopen dit jaar en volgend jaar nog flink op, maar minder hard dan de afgelopen jaren. Ondertussen blijft het aantal woningverkopen verder afnemen. Het sentiment om een huis te kopen slaat om, signaleren economen van ABN Amro in hun nieuwste rapport over de woningmarkt.

Voor dit jaar voorspelt het Economisch Bureau van ABN Amro nog een stijging van huizenprijzen van zes procent. Voor volgend jaar gaat het uit van een stijging van vier procent. Eerder was de prognose nog dat de prijzen dit jaar met zeven procent zouden stijgen.

Dat de bank zijn verwachtingen nu naar beneden bijstelt, hangt samen met het afnemende vertrouwen dat mensen hebben in de woningmarkt .  Door de stijgende prijzen komt de betaalbaarheid van woningen verder onder druk te staan. Bovendien zetten een gebrek aan bouwcapaciteit, te weinig bouwplannen, beperkte financieringsmogelijkheden voor bouwprojecten en tegenvallers bij de realisatie van woningen een flinke rem op nieuwbouw. De economen houden er rekening mee dat het aantal woningtransacties dit jaar en volgend jaar flink zal afnemen.

Die trend liet zich vorig jaar al zien. Door de prijsstijgingen – vorig jaar steeg de prijs met gemiddeld  9  procent en hebben niet alleen starters het nakijken op de woningmarkt, ook middeninkomens vallen vaker buiten de boot. Negen op de tien te koop staande huizen lijkt niet meer te financieren  voor mensen met een middeninkomen. Wie nog hoopt te slagen op de woningmarkt, zal een flinke overwaarde op zijn huidige huis moeten hebben of tienduizenden euro’s aan spaargeld moeten meenemen.

Lager pitje

De economen van de Rabobank kwamen eind vorig jaar met eenzelfde boodschap. Ook zij stelden hun prognose voor de stijging van huizenprijzen bij van zeven naar zes procent.

Amper vijf jaar geleden had de huizenmarkt nog te maken met prijsdalingen tot 25 procent. Op korte termijn hoeven we zulke extreme prijsdalingen dus niet te verwachten.

Vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de adviseurs van De Hypotheekfabriek.

We helpen je graag.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu