« Terug naar het overzicht

Huizenprijzen hardste gedaald sinds mei 2013

Geplaatst op: 24 oktober 2022

Vergeleken met een jaar geleden zijn koophuizen nog wel bijna 10% duurder, maar het verschil wordt met de maand kleiner. Begin dit jaar meldde het CBS nog een plus van zo’n 21% wat  de sterkste prijstoename in decennia was. De daling van de Nederlandse huizenprijzen is echter in september in een hogere versnelling terechtgekomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gingen de prijzen op maandbasis zelfs het hardste naar beneden sinds mei 2013.

De prijsdaling die het CBS meet is nog niet zo extreem als de afname die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) onlangs becijferde. Volgens de makelaars gingen de huizenprijzen in het derde kwartaal bijna 6 %omlaag ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Het CBS verwerkt huizenverkopen pas als notarissen die laten inschrijven bij het Kadaster. De cijfers van de NVM zijn onvollediger maar gebaseerd op het moment dat het koopcontract wordt getekend. Dat is eerder, waardoor trends daar vaak ook eerder worden gesignaleerd.

Welkome afkoeling

Wie binnenkort een huis wil kopen moet zich toch niet laten afschrikken door de daling van de huizenprijzen, zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) een week geleden nog. Hij beschouwde de ontwikkelingen op de woningmarkt eerder als een “welkome afkoeling”.

Volgens Knot zijn de dalende huizenprijzen vooral een gevolg van het oplopen van de hypotheekrente. Daardoor kunnen mensen nu minder lenen. Maar uiteindelijk zou er wel weer een nieuw evenwicht op de markt moeten kunnen ontstaan. Knot wees er ook op dat er nog steeds veel huizen boven de vraagprijs worden verkocht en dat er nog steeds een groot tekort is aan woningen in Nederland. Daarbij moet je een woning volgens Knot ook niet zien als een belegging, maar koop je een huis omdat je erin wil wonen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu