« Terug naar het overzicht

Huizenprijzen bijna 10 procent omlaag

Geplaatst op: 21 februari 2013

De prijzen van koopwoningen zijn in januari met 9,6 procent gedaald vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

De prijsdaling is de grootste sinds de prijzen worden bijgehouden in 1995. De onderzoekers schrijven de scherpe prijsdaling toe aan de verandering van de hypotheekregels per 1 januari. ,,Kopers hebben mogelijk eind vorig jaar nog willen profiteren van de oude hypotheekregels. Dit zorgde eind vorig jaar voor een grotere vraag naar koopwoningen, wat leidde tot een toename van het aantal transacties”, aldus het CBS.

De huizenprijzen liggen nu op ongeveer hetzelfde niveau als in het voorjaar van 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 19 procent.

Leencapaciteit gedaald

Eerder deze week werd al bekend dat de verkoop van woningen in januari in elkaar was gezakt. In totaal wisselden 6260 woningen van eigenaar, een daling van liefst 63,9 procent ten opzichte van de voorgaande maand.

Volgens Vereniging Eigen Huis staan de huizenprijzen vooral onder druk omdat kopers een stuk minder kunnen lenen, als gevolg van de aangescherpte hypotheekregels. ,,De leencapaciteit is daardoor 7 tot 9 procent gedaald. Wij krijgen nu heel veel vragen of het wel verstandig is om een huis te kopen”, zegt Hans Andr√© de la Porte van de vereniging. Hij vreest dat de bodem voor de woningmarkt voorlopig nog niet is bereikt. ,,Dit gaat nog wel een tijdje door. Het consumentenvertrouwen is op het laagste niveau ooit.”

Het is dus uitermate belangrijk om de kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling scherp in de gaten te houden en te vergelijken. De Hypotheekfabriek is een welkome afwisseling in de concurrerende markt van hypotheekaanbieders en bemiddelaars.

Wij hanteren een vaste lage prijs van 999 euro voor het gehele hypotheektraject, aldus een woordvoeder van De Hypotheekfabriek.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu