« Terug naar het overzicht

Huizenprijs voor het eerst sinds lange tijd gedaald

Geplaatst op: 7 april 2022

De koopwoningmarkt koelt eindelijk een beetje af. Er zijn het afgelopen kwartaal meer huizen te koop gezet, minder huizen verkocht en de huizenprijs is voor het eerst sinds tien jaar een beetje gedaald. eerder.

Uit cijfers die makelaarsvereniging NVM vandaag presenteert, valt zeker nog niet op te maken dat de gekte op de huizenmarkt voorbij is, maar wel dat het beeld begint te kantelen.

Allereerst zorgt de hoge inflatie er volgens de bank voor dat huishoudens grote financiële beslissingen zoals het kopen van een huis voor zich uitschuiven. De onzekerheid over de economische gevolgen voor Nederland van de oorlog in Oekraïne versterkt dit negatieve sentiment.

Daarnaast drukken woonlasten steeds zwaarder op de inkomens van veel mensen. De stijgende energieprijzen, de stijgingen van prijzen in het algemeen, maar ook de lage hypotheekrente gaat ten koste van de betaalbaarheid van woningen. Het kopen van een nieuwe woning wordt zo steeds moeilijker voor woningzoekenden.

Weinig betaalbare huizen, en prijzen stijgen

Een ander groot obstakel is de huizenmarkt zelf. Er staan maar weinig betaalbare woningen te koop. In het vierde kwartaal van 2021 stonden minder dan 16.000 woningen te koop bij gecertificeerde makelaars, terwijl het historisch gemiddelde op 78.000 woningen ligt.

Er moeten meer nieuwe woningen bijkomen. De doorstroming op de woningmarkt kan verbeteren als er meer woningen bijkomen. Naast nieuwbouw is óók veel aandacht nodig voor de verduurzaming van de woningvoorraad. Zeker gezien onze afhankelijkheid van Russisch gas is het belang hiervan alleen maar toegenomen.

Of de woningbouwplannen van de regering gerealiseerd kunnen worden, is echter de vraag. Mede door de oorlog in Oekraïne is er een gebrek aan materiaal, er is een tekort aan grond en er was al een gebrek aan personeel.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu