« Terug naar het overzicht

Huizenmarkt koelt af, vraagt naar woningen stijgt

Geplaatst op: 22 september 2022

De Nederlandse huizenmarkt is in augustus verder afgekoeld. Huizen waren 11,9% duurder dan een jaar geleden, meldt het CBS vandaag. Als de torenhoge inflatie wordt meegerekend, betekent dit dat een huis het afgelopen jaar niet in waarde is gestegen.

Daling koopkracht

De stijging van de huizenprijzen is ook beperkt als je die afzet tegen de ontwaarding van geld. De Nederlandse inflatie bedroeg in augustus 12% ten opzichte van een jaar geleden. Dan is in re├źle prijzen sprake van een stagnatie van de huizenprijzen vergeleken met vorig jaar.

Er werden in augustus ook minder woningverkopen bij het Kadaster ingeschreven. Het CBS meldt 16.405 woningtransacties, een daling van 5% vergeleken met een jaar geleden.

Vraag naar huizen wordt groter

De vraag naar huizen wordt steeds groter, terwijl de nieuwbouw verder inzakt. In het eerste halfjaar groeide de Nederlandse bevolking met 120.000 inwoners. Tegelijk nemen de bouwactiviteiten af door de gestegen bouwkosten en het verslechterde investeringsklimaat, mede vanwege onzekerheid bij beleggers. Daardoor worden ook projecten met koopwoningen afgeblazen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu