« Terug naar het overzicht

Huizenkopers worden nóg agressiever

Geplaatst op: 9 juni 2021

De prijsstijgingen van de voorbije maanden is waarschijnlijk de grootste in de historie van de Nederlandse koopwoningmarkt. In een jaar tijd steeg de gemiddelde prijs met zo’n 40.000 euro.

In april waren huizen in Nederland 11,5% duurder dan een jaar eerder. Daarmee stijgen de huizenprijzen in 2021 duidelijk harder dan in 2019 (+6,9%) en 2020 (+7,8%). Dit jaar wordt naar verwachting ook het eerste jaar sinds 2001 waarin over het hele jaar gemiddeld sprake zal zijn van prijsgroei in dubbele cijfers.

Huizenkopers worden nóg agressiever

Een andere reden waarom de economen hun eerder afgegeven prognose opwaarts hebben bijgesteld, heeft te maken met het zeer lage aantal te koop staande woningen en de korte doorlooptijden. Huizenkopers gaan daarbij nóg agressiever bieden uit angst om achter het net te vissen. In een krappe markt worden woningen vaker per opbod verkocht, waarbij het de kunst is om met een concurrerende vraagprijs zoveel mogelijk gegadigden aan te trekken. Een verkrappende woningmarkt gaat hierdoor gepaard met extra stijging van huizenprijzen. Ook maakt een krappe markt het voor doorstromers, die steeds minder keuze hebben, lastiger om een nieuwe woning te vinden. Hierdoor stellen sommige potentiële doorstromers hun verhuizing uit. Dit verergert de krapte op de woningmarkt.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu