« Terug naar het overzicht

Huiseigenaren tekenen massaal voor renteherziening

Geplaatst op: 3 januari 2018

Huiseigenaren tekenen massaal voor renteherziening, maar is dat wel verstandig?

Uit onderzoek blijkt dat ruim 90% van de huiseigenaren bij renteherziening van de hypotheek het nieuwe rentevoorstel van de bank accepteert. Zes op de tien bezitters van een koopwoning tekenen zelfs klakkeloos. Zij overwegen niet om over te stappen.

De Hypotheekfabriek en Vereniging Eigen Huis roept woningbezitters op actief op zoek te gaan naar concurrerende aanbiedingen, omdat ze in veel gevallen goedkoper uit kunnen zijn. Bijna zes op de tien huiseigenaren tekenen zonder verder onderzoek het voorstel van de geldverstrekker.

De overige doet eerst onderzoek naar het nieuwe renteaanbod. Daarvan schakelt men de hypotheekadviseur in. Meer dan de helft gebruikt alleen internet. Van de mensen die overwegen om over te stappen, stapt uiteindelijk 20% daadwerkelijk over. Als reden om wel over te stappen wordt vooral een lage rente genoemd.

Klant laat geld liggen

Volgens Vereniging Eigen Huis laten vooral mensen met een aflossingsvrije hypotheek bij een van de drie grootste banken veel geld liggen. Gemiddeld laten zij een lagere hypotheekrente van 0,3% voor een rentevaste periode van 10 jaar liggen. Bij een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000 gaat het dan om een verschil van € 50 per maand. Voor een rentevaste periode van 20 jaar is het verschil 0,7%.

Korte rentevaste periode

De huiseigenaren uit het onderzoek die wel overstapten kozen vaker een rentevaste periode van 20 jaar of langer. Bij de huiseigenaren die bij de huidige geldverstrekker blijven is dit percentage lager. Volgens Eigen Huis is dit verschil te verklaren door de vaak niet concurrerende tarieven die banken aanbieden voor de langere rentevaste perioden.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu