« Terug naar het overzicht

Huiseigenaren: aflossen, oversluiten of repareren?

Geplaatst op: 24 april 2013

Huizenbezitters losten begin dit jaar fors extra af op hun hypotheken. In de eerste paar maanden van dit jaar is er bij de drie grootste banken 40 tot 50 procent extra afgelost. Dat blijkt uit een rondgang van De Hypotheekfabriek.

Daarmee wordt een stijgende trend van vorig jaar in steeds hoger tempo voortgezet. In 2012 ontvingen de banken al 20 tot 50 procent meer aan aflossingen dan in 2011. Bij ABN Amro heeft een op de vijf particuliere klanten dit jaar een extra aflossing gedaan.

Belangrijke reden voor mensen om extra af te lossen is het toegenomen schuldbewustzijn en de slechte aanbiedingen die banken doen bij renteherziening. Veel huizenbezitters zien dat hun woning minder waard wordt dan de hypotheekschuld. Ze lossen af om niet met een restschuld te blijven zitten.

De Hypotheekfabriek constateert ook een sterke toename van vraag naar hypotheekoversluitingen en  hypotheekreparaties. Dit komt mede doordat consumenten niet altijd in de gelegenheid zijn om grote bedragen af te lossen op de huidige hypotheekschuld en daardoor geen significante maandlastverlichting kunnen bewerkstelligen. Men zoekt steeds vaker het heil in betere aflosvormen zodat over de resterende hypothecaire looptijd wordt afgelost. Uiteindelijk levert dit op de langere termijn veel voordeel op  en kan zelfs een potentieel pensioentekort worden gecompenseerd door middel van lagere woonlasten. Een lagere hypotheek en dus lager woonlasten vraagt om een lagere pensioenuitkering nu deze steeds vaker onder druk staat.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu