« Terug naar het overzicht

Huiseigenaar laat verduurzaming zwaar wegen in stemhokje

Geplaatst op: 18 maart 2019

Huiseigenaren vinden de verduurzaming van bestaande woningen het belangrijkste thema van de Provinciale Statenverkiezing. In een onderzoek van Vereniging Eigen Huis kiest 28% van de huiseigenaren dit als het belangrijkste thema voor de leefomgeving in zijn provincie.
Het onderzoek is in februari uitgevoerd door Kieskompas onder 15.000 leden van Vereniging Eigen Huis en 22.000 politieke bestuurders (Statenleden, wethouders, gemeenteraadsleden, burgemeesters, Eerste en Tweede Kamerleden, etc.). Beide groepen zijn in meerderheid voorstander van subsidies voor het verduurzamen van woningen. Driekwart van hen vindt tevens dat provincies het collectief bezit van zonnepanelen en windmolens moeten stimuleren en ruim tweede derde dat mensen met een laag inkomen relatief meer subsidie of andere hulp moeten krijgen bij het verduurzamen van hun woning.
Van de ondervraagde bestuurders zet overigens slechts 12% het thema verduurzaming van bestaande woningen bovenaan. Bij zowel bestuurders als huiseigenaren staat ‘invloed van bewoners bij grote ruimtelijke veranderingen’ op plaats twee. Het woningaanbod is voor een kwart van de bestuurders het derde grote thema, terwijl nog geen 10% van de huiseigenaren dit erg belangrijk vindt.
In Nederland zijn 7,7 miljoen huishoudens waarvan 57% volgens cijfers van VEH woont in een koopwoning en 43% in een huurwoning.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu