« Terug naar het overzicht

Huiseigenaar kan arbeidsongeschiktheid vaak niet opvangen

Geplaatst op: 22 september 2020

Terwijl ruim een kwart van de Nederlanders verwacht direct in financiële problemen te komen als een van de partners arbeidsongeschikt wordt, geeft 40% aan dat er tijdens het hypotheekadviesgesprek niet over arbeidsongeschiktheid is gesproken en 19% kan zich dat niet herinneren.

Deze resultaten komen uit het onderzoek ‘De consument en het arbeidsongeschiktheidsrisico’

Het is een verplicht onderdeel van het hypotheekadvies, dus het lijkt erop dat de boodschap niet bij klanten blijft hangen. Deze percentages laten zien dat het geen kwaad kan als hier meer focus op wordt gelegd in het hypotheekadvies, aldus de onderzoekers.

Huis verkopen bij arbeidsongeschiktheid

Het onderzoek werd in juni 2020 gehouden onder 1.247 consumenten. Van die respondenten heeft 24% helemaal geen idee waarvoor zij zijn verzekerd met betrekking tot de hypotheek of heeft daar überhaupt nog geen seconde bij stilgestaan. Van hen die dat wel hebben gedaan, zegt 27% aan de gevolgen van arbeidsongeschiktheid echt te gaan voelen, doordat ze dan hun huis moeten verkopen, in financiële problemen komen of noodgedwongen meer moeten gaan werken.

Totaal geen inzicht

Tot slot blijkt dat respondenten weinig inzicht hebben in de status en kenmerken van hun hypotheek en de gevolgen bij arbeidsongeschiktheid.

De Hypotheekfabriek

Ondanks de lage prijsstelling van € 999,- voor advies en hypotheekbemiddeling staan onze adviseurs altijd stil bij de risico’s van arbeidsongeschiktheid maar ook de risico’s m.b.t. onvrijwillige werkloosheid en het nabestaande risico worden altijd geïnventariseerd en mogelijke oplossingen gepresenteerd.

© 2023 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu