« Terug naar het overzicht

Hoogste huizenprijzen in twintig jaar

Geplaatst op: 15 oktober 2020

De huizenprijzen in Nederland stegen in twintig jaar tijd nog nooit zo hard als afgelopen kwartaal, ondanks de coronacrisis. Ook de woningverkopen zitten volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) flink in de lift, terwijl het aanbod van te koop staande huizen verder is geslonken.

De woningnood neemt toe, wat betekent dat er nog altijd veel potentiële kopers zijn, maar onvoldoende aanbod. De krapte heeft mede gezorgd voor de gigantische prijsstijging van koopwoningen. De gemiddelde verkoopprijs in het derde kwartaal stijgt ruim 11% ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode.

Voor woningkopers hoeft deze prijsstijging nog niet eens veel te betekenen. Kopers zijn vaak ook verkopers, dus je betaalt meer, maar (als het goed is) krijg je ook meer voor je verkochte woning

In het derde kwartaal verkochten NVM-makelaars 41.600 bestaande woningen. Dat is het hoogste aantal in bijna drie jaar en het beste derde kwartaal ooit binnen de NVM. Het woningtype vrijstaand laat een grote stijging van het aantal verkopen in een jaar zien, maar ook de 2-onder-1-kapwoningen werden flink meer verkocht.

Coronaeffect

Dus wat aan het begin van de coronacrisis de verwachting was, namelijk dat er minder woningen verkocht zouden worden omdat mensen voorzichtiger zijn geworden, is nog niet gebeurd. Er is nog geen sprake van een coronaeffect.  Het besluit om te kopen duurt vaak maanden. Veel mensen hadden dat proces er al voor de crisis op zitten. De gestegen rente aan het begin van de crisis gaf wellicht dat zetje, om te kopen vóór de rente nog meer zou stijgen. Nu is de rente echter weer gedaald, waardoor geïnteresseerden wellicht denken: ik doe het liever nu, dan later.

Vertrouwen

Volgens de laatste cijfers van het CBS waren Nederlanders iets minder negatief over hun financiële toekomst dan in augustus. Het consumentenvertrouwen ligt sinds de crisis ver onder het gemiddelde, toch blijft de koopbereidheid hetzelfde. Er is een kleine groep die momenteel afziet van een grote aankoop maar de huizenmarkt is nog volop in beweging.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu