« Terug naar het overzicht

Hoe lang loopt je hypotheek nog?

Geplaatst op: 15 december 2022

Veel huiseigenaren hebben geen idee hoe lang hun hypotheek of rente nog loopt.

We nemen, ondanks de gestegen hypotheekrente, lang niet altijd de moeite om onze hypotheek eens onder de loep te nemen. Veel huiseigenaren hebben zelfs vaak geen idee hoe lang de hypotheek of de rente nog loopt. Dat blijkt uit een onderzoek. Je kunt kijken of je kunt besparen op je hypotheek. Zo kan je ‘m oversluiten of de rente vervroegd vastzetten. Ook kun je de risico-opslag van je rente verlagen. Dat kan door je huis opnieuw te laten taxeren of uit te zoeken wat de WOZ-waarde van je huis is. Maar ondanks de inflatie en de hoge prijzen heeft een kwart van de  huiseigenaren tot dusver dit soort acties ondernomen.

Meer dan de helft van de woningbezitters heeft zelfs geen idee hoe lang de hypotheek nog loopt, en weet niet wat de looptijd van de rente is. Maar mensen maken zich wel zorgen over de de stijgende hypotheekrente. De hypotheekrente lag lange tijd historisch laag, rond de 1 %, maar is dit jaar geklommen naar boven de 4 %. Het is belangrijk om de hypotheek geregeld te bekijken en iets te doen als er een nieuwe rentevaste periode aankomt. En bij vragen of onzekerheid kan je het best naar de bank of adviseur stappen. Er kan dan tijdig actie worden ondernomen.

Energielabel weegt momenteel zwaarder dan het aantal kamers

Met energie besparen zijn zij wél bezig. Bijna alle woningbezitters zijn bewust bezig om de energiekosten te verlagen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door korter of minder vaak te douchen of de verwarming of lampen minder vaak aan te zetten. En ook bij het zoeken naar een huis is het stroomverbruik of het energielabel belangrijker geworden. Dit weegt zelfs al zwaarder dan de locatie of het aantal kamers van een huis.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu