« Terug naar het overzicht

Helft Nederlanders wil verhuizen

Geplaatst op: 4 januari 2013

De helft van de Nederlanders wil eigenlijk verhuizen, maar durft dit door de huidige woningmarkt niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek.

Men spreekt van ‘een stuwmeer’ aan voorgenomen verhuizingen die in de afgelopen vier jaar door de crisis is ontstaan. Zowel de hoge als de lage inkomens hebben evenveel last van de op slot zittende woningmark. Van alle Nederlanders dat wil verhuizen, blijkt momenteel dan ook slechts 17 procent dit daadwerkelijk te doen. Slechts een kwart denkt in de komende 2 jaar alsnog te kunnen verhuizen.

Verkoop

Onder woningbezitters is de belangrijkste reden om niet te kunnen verhuizen, dat het niet lukt de huidige woning te verkopen. Ook krijgen woningeigenaren vaak de hypotheek van een nieuwe woning niet rond. Huurders geven aan niet te kunnen verhuizen omdat andere huurwoningen te duur zijn.

Favoriet

Uit het onderzoek, uitgevoerd onder 1000 huishoudens, blijkt dat een koopwoning nog altijd favoriet blijft onder Nederlanders ten opzichte van huren. Volgens VEH wil een meerderheid van 54 procent dat momenteel voor een huurwoning kiest eigenlijk liever kopen.

“De voorkeur voor koopwoningen is zeer groot, maar door de crisis minder mogelijk”, zo licht een woordvoerder van VEH toe.

Huren

De Nederlandse Woonbond, belangenvereniging van huurders en woningzoekenden, stelde donderdag nog dat er steeds meer vraag is naar huurwoningen. ”Het idee dat kopen een mooie manier is om vermogen op te bouwen is helemaal weg”. VEH wijst erop dat in de ‘gloriedagen’ van de woningmarkt nog 60 tot 65 procent liever een koopwoning wilde ten opzichte van een huurwoning. Het aantal Nederlanders dat graag een koopwoning wil, is dus wel gedaald.

Belangrijkste reden om te willen verhuizen is een grote woning, een rustiger of veiliger woonomgeving of een tuin. Slechts 15 procent van de Nederlanders geeft aan bereid te zijn om buiten de eigen regio te verhuizen om de woonsituatie te verbeteren.

 

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu