« Terug naar het overzicht

Heb vertrouwen!

Geplaatst op: 24 december 2012

De  BV Nederland komt er weer bovenop, maar dan is het voor alles van belang dat het vertrouwen van consumenten en producenten wordt hersteld. Verder moet de huizenmarkt een bodem zien te vinden, moeten we meer investeren in onderzoek en ontwikkeling, moeten de banken weer gaan lenen en mag het vangnet voor overtollige 50-plussers niet worden versoberd. En als we het tekort niet op 3% krijgen, jammer dan. Alles beter dan de boel kapot bezuinigen.

Met die boodschap gaan topeconomen het nieuwe jaar in. „Vooral het leeglopen van de huizen-bubble is de voornaamste oorzaak van het feit dat de Nederlandse consument het totaal heeft laten afweten,” „Daarom doen wij het ook slechter dan de landen om ons heen, terwijl we vroeger altijd het beste jongetje van de klas waren.”

”Bij ons zijn de huizenprijzen het meest gestegen, we hebben toen in feite al geconsumeerd wat we nu hadden kunnen en moeten doen.”

Nu alles vol op de rem gaat kijken Nederlanders roerloos als bange konijnen in de koplampen. In de landen om ons heen is de schrikreactie veel minder geweest. Nergens is bijvoorbeeld het restaurantbezoek zo drastisch gedaald als bij ons.

Hypotheek

Het plan om mensen nu als een dolle hun hypotheek te laten aflossen, beoordelen de economen dan ook als faliekant fout. Het geld moet juist in de dagelijkse economie blijven. Alleen zo gaan producenten ook weer investeren. Nu liggen de investeringen 20% onder het niveau van vóór de crisis.

” Als de huizenmarkt een bodem heeft gevonden, kan het herstel pas echt beginnen”.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu